subota, 29. studenoga 2014.

Donald Knut

Donald Knut je jedan od najpoznatijih informatičkih programera.
Često je nazivan „ocem algoritama“ jer je doprinjeo razvoju i sistematizaciji matematičke tehnike za analizu složenih računarskih algoritama.Pored velikog doprinosa u nekoliko grana informatike i računularstva, Knut je, možda, najpoznatiji kao tvorac TeX-a, računarskog sistema za slog i prelom teksta. Knut je takođe tvorac WEB/CWEB računarskog sistema za programiranje čiji je cilj da olakša programiranje.

TEX  je sistem za obradu i prelom teksta na računalu. U osnovi ovog sistema leži METAFONT, jezik za opis fontova i slovni oblik Computer Modern. Njegova osnovna svrha je pisanje dokumenata, članaka i knjiga koje lijepo izgledaju, strukturirano i jednostavno stvaraju tekst koji u sebi sadrži i druge štampane sadržaje osim običnog teksta, a tu se prvenstveno misli na naučne tekstove sa složenim matematičkim formulama i funkcijama kao i drugim simbolima.
TeX je prihvaćen kao najbolji način za slaganje složenih matematičkih formula, naročito kada se koristi u obliku Lateha ili nekog drugog paketa šablona, a danas se takođe koristi i za druge poslove.

Nema komentara:

Objavi komentar