subota, 29. studenoga 2014.

Donald Knut

Donald Knut je jedan od najpoznatijih informatičkih programera.
Često je nazivan „ocem algoritama“ jer je doprinjeo razvoju i sistematizaciji matematičke tehnike za analizu složenih računarskih algoritama.Pored velikog doprinosa u nekoliko grana informatike i računularstva, Knut je, možda, najpoznatiji kao tvorac TeX-a, računarskog sistema za slog i prelom teksta. Knut je takođe tvorac WEB/CWEB računarskog sistema za programiranje čiji je cilj da olakša programiranje.

TEX  je sistem za obradu i prelom teksta na računalu. U osnovi ovog sistema leži METAFONT, jezik za opis fontova i slovni oblik Computer Modern. Njegova osnovna svrha je pisanje dokumenata, članaka i knjiga koje lijepo izgledaju, strukturirano i jednostavno stvaraju tekst koji u sebi sadrži i druge štampane sadržaje osim običnog teksta, a tu se prvenstveno misli na naučne tekstove sa složenim matematičkim formulama i funkcijama kao i drugim simbolima.
TeX je prihvaćen kao najbolji način za slaganje složenih matematičkih formula, naročito kada se koristi u obliku Lateha ili nekog drugog paketa šablona, a danas se takođe koristi i za druge poslove.

Moje buduće zanimanje

Ja iskreno ne znam što želim biti kad odrastem.
Jedino što znam je da ću vjerovatno nakon što završim fakultet otić van. Nemam neki točni plan kaj ću biti, ali su mi predlagali da bi mogla ići za turističkog vodiča, da bi mogla negdje raditi na recepciji, pošto mi strani jezici dobro idu. Ali ja i dalje ne znam, nisam sigurna ni za srednju školu. Ovo za turističkog vodiča mi se čini dobro, mogla bi putovati po svijetu i još bi mi za to plaćali. Ali s druge strane, pošto mi dobro ide matematika, mogla bi predavati matematiku u srednjoj školi ili na fakultetu. Ali baš i ne želim biti učiteljica. Mislim da je to dosta zahtjevan posao. Imam još više-manje dosta vremena pa nadam se da ću kad dođe vrijeme za to točno znat što želim postati i gdje želim raditi. Za sad još ništa.